Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

TA NEA On-line - Ροµπότ - φίλος για αυτιστικά παιδιά


Η Ιντεν Σαβτσένκο αναπηδούσε όταν τα άλλα κοριτσάκια έπιαναν το χέρι της και τεντωνόταν όταν την αγκάλιαζαν. Φέτος το 4χρονο αυτιστικό κοριτσάκι άρχισε να παίζει µ’ ένα ροµπότ, το οποίο της µαθαίνει τα συναισθήµατα και τη φυσική επαφή. Και τώρα αγκαλιάζει τους πάντες. «Είναι πολύ πιο εκδηλωτική µε τις φίλες της, µάλιστα µερικές φορές τις αγκαλιάζει εκείνη πρώτη», λέει ηµητέρ ατης Ιντεν, η Κλερ Σαβτσένκο. 

Το κορίτσι πηγαίνεισ’ ένα νηπιαγωγείο για αυτιστικά παιδιά στο Στίβενεϊτζ,βόρεια τουΛονδίνου, όπου ερευνητές φέρνουνµία φορά την εβδοµάδα ένα ροµπότ που µοιάζει µε άνθρωπο και έχει το µέγεθος µικρού παιδιού. Υπό την παρακολούθηση των ερευνητών, τα παιδιά, τα οποία πάσχουν από ήπιας µέχρι σοβαρής µορφής αυτισµό, παίζουν ώς και 10 λεπτά µε το ροµπότ, το οποίο έναςεπιστήµονας ελέγχει µε τηλεχειρισµό. 


ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ονοµάζεται Κάσπαρ και είναι προγραµµατισµένο να χαµογελάει, να συνοφρυώνεται, να γελάει, ναανοιγοκλείνειτα µάτια και να κουνάει τα χέρια. Εχειπυκνά µαύρα µαλλιά, φοράει καπέλο του µπέιζµπολ και κάλτσες µε κόκκινες ρίγες, ενώ από τον λαιµό του εξέχουν λίγα καλώδια. Κατασκευάστηκε απόεπιστήµονες στο Πανεπιστήµιο του Χέρτφορντσαϊρ και κόστισε περίπου 1.300 στερλίνες (1.500 ευρώ). 


Υπάρχουν αρκετές εκδοχές του Κάσπαρ, περιλαµβανοµένης µιας που είναι αρκετά τελειοποιηµένη ώστε να παίζει µετο Wii τηςNintendo. Το ροµπότ βρίσκεται ακόµη στο πειραµατικό στάδιοκαι οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποιαµέρα θακαταστεί δυνατή η µαζική παραγωγή του και θα πωλείται για λίγες µόνο εκατοντάδες δολάρια. ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ", ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

TA NEA On-line - Ροµπότ - φίλος για αυτιστικά παιδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: