Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Εγκεφαλική πρωτεΐνη «κρύβεται» πίσω από τον αυτισμό (ΠΗΓΗ:in.gr)

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια πρωτεΐνη προκαλεί διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αναστέλλοντας την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν ποντίκια με αυτισμό, τροποποιώντας ένα γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης Shank3.
Τα πειραματόζωα παρουσίασαν κοινωνικά προβλήματα και επαναληπτική συμπεριφορά, κλασσικά συμπτώματα του αυτισμού και των σχετικών με αυτόν διαταραχών.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, δημιουργεί ελπίδες για την δημιουργία των πρώτων αποτελεσματικών φαρμάκων.
Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή, που ανάλογα την σοβαρότητα της έκφανσής του, επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών και των ενηλίκων πασχόντων να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν σε κοινωνικό επίπεδο.
Ενώ έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό, ο ακριβής συνδυασμός των γενετικών, βιοχημικών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων που συντελούν στον αυτισμό, παραμένει άγνωστος.
Κάθε ασθενής μπορεί να είναι φορέας μιας ή μερικών εκ των γενετικών μεταλλάξεων, και αυτό καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαταραχής.
Η πρωτεΐνη Shank3 εντοπίζεται στις συνάψεις, τις ενώσεις που σχηματίσουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους.....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: