Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ

Η αναγέννηση του Κηφισού
του Αθανάσιου Υφαντή

Η φυσική απορροή των νερών της βροχής του λεκανοπεδίου γίνεται μέσω του Κηφισού ποταμού. Με την αδιάκοπη ροή του ο ποταμός σμίλευε εδώ και χιλιάδες χρόνια το έδαφος της Αττικής διαμορφώνοντας το τοπίο σε όλο το μήκος του.Η επέκταση της Αθήνας τα τελευταία 70 χρόνια, ηανυπαρξία προγραμματισμού και η ανάγκη διεύρυνσης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, οδήγησαν πριν αρκετά χρόνια στην απόφαση να σκεπαστεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Κηφισού ποταμού από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι το Μοσχάτο, σχεδόν δηλαδή μέχρι τις εκβολές του στο Σαρωνικό.
Για όσους δεν γνωρίζουν καλά τα σύνορα του Δήμου μας, στην Βορειοδυτική εσχατιά της Νέας Φιλαδέλφειας, η κοίτη του Κηφισού ποταμού αποτελεί για ένα περίπου χιλιόμετρο το φυσικό σύνορο που χωρίζει το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας από το Δήμο Αχαρνών.Είμαι κάτοικος αυτής της γωνιάς της Νέας Φιλαδέλφειας από το 1971. Για πολλά χρόνια οι συνδημότες μου αγνοούσαν ακόμα και το όνομα του ποταμού. Το αποκαλούσαν υποτιμητικά «ρέμα» και το τιμούσαν μόνο κάθε Καθαρά Δευτέρα για να κόψουν κλαδιά αμυγδαλιάς και να αμολήσουν «Αετό». Τα δέντρα και τα φυτά που κυριαρχούσαν σε αυτό το μέρος πριν πολλά - πολλά χρόνια ήταν τα πλατάνια, οι λυγαριές, οι πικροδάφνες, οι φλόμοι, οι ιτιές και τα βάτα. Μετά από πολλές τυχοδιωκτικού τύπου επεμβάσεις (επιχωματώσεις κυρίως), η χλωρίδα και η πανίδα άλλαξε. Σε αυτό το μικρό κομμάτι γης δεν φύονται πλέον νέα πλατάνια αφού το ύψος του εδάφους έχει ανυψωθεί από τις επιχωματώσεις 2.5 έως και 4 μέτρα. Οι ρίζες των πλατανιών απέχουν πλέον υψομετρικά από τη κοίτη του ποταμού όπου το νερό στο υπέδαφος είναι άφθονο και κάθε απόπειρα φύτευσης πλατανιών απαιτεί πολύ συχνό πότισμα. Οι κάτοικοι (κυρίως) αντικατέστησαν σταδιακά τα πλατάνια με δέντρα που δεν ανήκαν στη ντόπια χλωρίδα αλλά είχαν πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε υγρασία. Πεύκα, φοίνικες, συκιές, ακακίες, γιούκα, απολλώνια δάφνη κ.α.Στα νερά του ποταμού τα πρώτα χρόνια που κατοίκησα εδώ δεν έβλεπα τίποτε περισσότερο από βατράχια και νεροχελώνες.
Οι νεροχελώνες χάθηκαν λίγο καιρό αργότερα και τα βατράχια εμφανίζονταν περιστασιακά αφού ο κάθε πονεμένος «επιχειρηματίας εργοστασιάρχης» αλλά και πολλοί παραποτάμιοι κάτοικοι έριχναν στο ποτάμι ότι μπορεί να βάλει ανθρώπου νους. Το νερό κυλούσε (πιθανόν τοξικότατο) πότε μπλε πότε άσπρο πότε κόκκινο και απορούσε κανείς τι ήταν αυτό που μπορούσε να το χρωματίζει τόσο έντονα. Ας μην πούμε τίποτε για το «άρωμά» του. Οι κατά καιρούς καθαρισμοί του ποταμού από μπουλντόζες Δημόσιων Οργανισμών ήταν η πλέον καταστροφική επέμβαση που έγινε ποτέ στη κοίτη του ποταμού όχι μόνο για τη πανίδα και τη χλωρίδα αλλά και για τις ίδιες τις υποδομές που γειτνιάζουν με το ποτάμι (δρόμους, αποχέτευση) αφού οι όχθες χωρίς τις ρίζες των φυτών δεν αντιστέκονταν στα ορμητικά νερά που συνόδευαν τις βροχοπτώσεις με συνέπεια να αποσπώνται κάθε χρόνο εκατοντάδες κυβικά χώματος από τις όχθες και η κοίτη να υποστεί εκβάθυνση τουλάχιστον 60 εκατοστών. Τελικά φαίνεται πως επικράτησε η κοινή λογική και οι μπουλντόζες έχουν χρόνια να φανούν.Από εκείνη την εποχή φαίνεται πως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο για τα νερά του Κηφισού. Οι όχθες ξαναγέμισαν φυτά και (συμπωματικά;;) εκείνη την εποχή κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της μόλυνσης ενώ κάποιο άλλοι «ρομαντικοί» τύποι άρχισαν να πιέζουν όπως και όπου μπορούσαν προκειμένου να σταματήσει η βάναυση κακοποίηση του ποταμού. Δεν γνωρίζω ποιοι τελικά πέτυχαν το στόχο αλλά το νερό άρχισε να γίνεται διαυγέστερο.[...]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: meteoparea.blogspot.com

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΕΦΕΤΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΦΕΤΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΟΣΟΙ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΕΥΚΟΛΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΥΡΙΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.
"Οι υπογράφοντες είμαστε εκπαιδευτικοί που απασχολούμαστε στην Ειδική Αγωγή. Είναι γνωστό ότι και στην Πρωτοβάθμια και περισσότερο στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο κύριος όγκος δασκάλων και καθηγητών, που απασχολούνται στην Ειδική Αγωγή, είναι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Κάθε χρόνο υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και απαράδεκτες καθυστερήσεις, στην κάλυψη των κενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να μην... διορίζονται καθόλου εκπαιδευτικοί γι αυτά τα παιδιά ενός ¨κατώτερου Θεού¨ (πέρυσι μάλιστα σε κάποιες περιφέρειες υπήρξαν κενά καθηγητών, όπως προσωπικά γνωρίζουμε οι γράφοντες για τυφλά παιδιά, για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες κλπ ), ή στην καλύτερη περίπτωση να φτάνει Οκτώβρης και τότε να στέλνονται ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
Για όλα τα παιδιά, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η κάθε χαμένη σχολική ώρα είναι πολύτιμη και δεν αναπληρώνεται. Τα παιδιά αυτά είναι που έχουν περισσότερο απ΄όλα την ανάγκη μιας ομαλής σχολικής χρονιάς, με ένα ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, που θα λειτουργήσει πλήρως απ΄την πρώτη κιόλας μέρα, για να προσαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πέρυσι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν τις προσλήψεις των υπόλοιπων αναπληρωτών γενικής παιδείας, και έτσι εξάλλου προβλέπει και ο νόμος που θεσπίστηκε από το Υπουργείο. Γιατί φέτος αυτή η καθυστέρηση;
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ με τον πιο έντονο τρόπο, για την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση των πινάκων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ να φανταστούμε πότε θα αρχίσει φέτος η σχολική χρονιά, πότε θα έχουν καθηγητές για να κάνουν μάθημα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ΟΤΑΝ 31 Αυγούστου ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ούτε καν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών!(Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, όπως γνωρίζετε, δίνονται προθεσμίες για τυχόν ενστάσεις, οριστικοποιούνται οι πίνακες και ΚΑΤΟΠΙΝ ανακοινώνονται οι ΠΡΩΤΟΙ διορισμοί αναπληρωτών, γνωστή ως α φάση...) Γιατί ενώ αναμένεται αύριο 1η Σεπτέμβρη να ανακοινωθεί η α φάση αναπληρωτών γενικής παιδείας δεν έχουν καν ακόμη αναρτηθεί οι πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ το σύννομο θα ήταν να προηγούνταν οι διορισμοί τους;
Πόσοι αναπληρωτές ειδικής αγωγής θα διοριστούν φέτος; Τα περισσότερα κενά στην ειδική αγωγή είναι γνωστά, αφού κάθε χρόνο ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ, μιας και δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Βλέπετε, παρόλο που πέρυσι τέτοιον καιρό ψηφίστηκε ο πολυδιαφημισμένος νόμος, δεν υπήρξε καμία πρόνοια να μην μείνει στα χαρτιά και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Εμείς λοιπόν,Οι εκπαιδευτικοί ενός κατώτερου ΘεούΤων Παιδιών ενός κατώτερου Θεού θέλουμε να προσθέσουμε ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΑ, γιατί τέλος Αυγούστου δεν γνωρίζουμε, ούτε αν (εφόσον δεν ξέρουμε τη σειρά κατάταξής μας στους πίνακες) ούτε πού θα δουλέψουμε φέτος έτσι ώστε να κάνουμε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής και των οικογενειακών μας υποχρεώσεων...Είμαστε και εμείς οι περισσότεροι γονείς, κάποιοι από μας έχουμε παιδιά με ειδικές ανάγκες, και κατανοούμε μέσα απ΄τον διπλό μας ρόλο την αγωνία των γονιών των μαθητών μας, όταν την πρώτη μέρα του Σχολείου, θα αντικρύσουν τις αίθουσες δασκάλων και καθηγητών άδειες.Ζητάμε λοιπόν να ανακοινωθούν επιτέλους οι πίνακες και κυρίως να καλυφθούν αμέσως τα κενά με τους απαιτούμενους διορισμούς. Δεν μπορεί την όποια κρίση να την πληρώνουν πάντα οι πιο αδύνατοι.
Με τιμή
Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής:
Πάσιου Ευαγγελία, Τσαλικουσου Πηνελοπη, Τρομπούκης Μενέλαος, Πατάκη Ερμίνα, Αρβανίτη Ευμορφία, Ρουκά Ελπινίκη (ειδική παιδαγωγός, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Χαραλάμπους Τριανταφυλλιά (ειδική παιδαγωγός, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Σταϊκόπουλος Η., Κωνσταντά Α., Τσιαστούδης Δημήτριος, Μόγκα Νικολέτα, Σωτηρης Παπαχρηστος, Μπόρου Μαρία ΠΕ60 ειδικής, Μπακάλαρου Χριστίνα, Ελεάννα Αλεξοπούλου, Γιαννή Κασσιανή, Αβραμιδου Eλενη, Χατζηλογίου Μ., Ελεάννα Αλεξοπούλου, Λαζου Μαρινα, Παπαδοπούλου Μελίνα, Καλαμποκά Γεωργία, Τσούκας Βαγγέλης, Γεωργακοπούλου Μάρθα, Καραθανάση Αναστασία, Παλπάνη Μαρία, Μπαιραχτάρης Α, Παπαγεωργίου Γ., Σιδεροπούλου Κατερίνα, Ξυπολιά Γεωργία, Ευαγγελίδου Νίκη, Παπαναστασίου Φώτιος, Μπούζα Λένα, Παπανικολάου Μαρία (ειδική παιδαγωγός, πανεπιστήμιο Θεσσαλιας) Ιωάννα, Ρίζου Πανταζή Παρασκευή, Φιλοκώστα Άννα, Λεμπέση Ευαγγελία, Θεοδώρου Άννα, Σιόλα Μαριλένα, Τσουράκη Ροδάνθη, Τσιμπούκα Βασιλική, Ξηρακιά Παρασκευή, Μπαλογιάννη Νίκη, Μητσοπούλου Μαρία, Καραμέτου Χριστίνα, Καμβύση Μάρθα, Χατζηραφαηλίδης Κοσμάς, Μισούρα Θ., Δερδεμέζη Αντριάννα, Γκάγκα Λεμονιά"
ΠΗΓΗ:alfavita.gr