Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ" (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Θ. ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ 5-8-07)


Ο «εισβολέας Γερμανός» απειλή για τους αγρότες
 Παράσιτο και δηλητηριώδες φυτό εξαπλώνεται και καταστρέφει τις καλλιέργειες


Του Θαναση Τσιγγανα

Διαστάσεις εθνικής απειλής για τις καλλιέργειες κάθε είδους τείνει να προσλάβει ένα φυτό, παράσιτο και δηλητηριώδης «εισβολέας» από την Νότιο Αμερική στην ελληνική γη. Εκανε την εμφάνισή του στο έδαφος της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα εντοπίζεται σε δεκάδες περιοχές της χώρας ακόμη και στην Κρήτη.
Το όνομα αυτού «Γερμανός», μια ονομασία την οποία πήρε από σειρά... διαβολικών συμπτώσεων, καθώς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης παρατήρησαν για πρώτη φορά τον εισβολέα την περίοδο της Κατοχής και το αποκάλεσαν «Γερμανό» νομίζοντας ότι τα γερμανικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για την εισαγωγή και την εξάπλωσή του.


Η επιστημονική του ονομασία είναι Solanum elaeagnifolium και ως χώρες προέλευσής του θεωρούνται οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και οι νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ. Από εκεί έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές ως αλλόχθον φυτό, ακολουθώντας τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του με ακούσιο τρόπο εισβάλλοντας σε όλες τις ηπείρους.
Στην Ελλάδα από τότε που εισέβαλλε βρήκε πρόσφορο έδαφος, εγκλιματίστηκε και καταλαμβάνει εκτάσεις που αποκαλύπτονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων, σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα χωράφια κι αποτελεί πλέον το πιο διαδεδομένο ζιζάνιο.
................................................................................................................................................................


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" , ΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ (φ.  5-8-2007), ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/08/2007_236606

Δεν υπάρχουν σχόλια: