Θάλασσα-σχέδιο εργασίας με αφορμή το Μαλιακό κόλπο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο. ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ.
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΓΡ. ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010
ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ (ΤΗΣ ΛΩΡΗΣ ΚΕΖΑ - ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)
ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ
Σε πολλά δημόσια σχολεία υπάρχει χώρος για να γίνουν πισίνα και γήπεδο χάντμπολ. Είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν τα κοντέινερ μέσα στα οποία γίνεται μάθημα. Ναι, για όσους δεν το έχουν προσέξει, στον 21ο αιώνα πολλά παιδιά κάνουν μάθημα μέσα σε κουτιά. Ενας ενδεικτικός αριθμός έχει καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη: 1.300 παιδιά μαθαίνουν γράμματα σε προκατασκευασμένους χώρους, χωρίς ηχομόνωση, συχνά χωρίς θέρμανση και (εννοείται) χωρίς εύκολη πρόσβαση σε τουαλέτα. Ερχεται λοιπόν η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και λέει ότι θα ανεβάσει το επίπεδο του δημόσιου σχολείου σε αυτό των καλών ιδιωτικών.
Δεν είναι χαζή, οπότε για το κτιριακό κάνει τσιμουδιά. Μιλάει για το πρόγραμμα των σπουδών, για το περιεχόμενο της διδασκαλίας. Η υπουργός Παιδείας έκανε ορισμένες προτάσεις σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης....
....ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΤΟ 1705, Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ (ΑΡΧΑΙΟΘΗΡΑΣ,ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ, ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΣ Κ.Α.) ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΟΜΟΙΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ, PAUL LUCAS, ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ (ΥΠΕΡΘΥΡΟΥ) ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: "Πάνω από την πύλη, από την οποία μπήκα (στο Κάστρο), είδα ένα μαρμάρινο ανάγλυφο, στο οποίο είναι σκαλισμένο ένα πρόσωπο που παίζει κάποιο όργανο, το οποίο πολύ μοιάζει με λύρα. Δίπλα τουβρίσκεται ένα παιδί, που έχει το κεφάλι του καλυμμένο με κουκούλα και δείχνει έτοιμο να χορέψει σύμφωνα με τον ήχο του οργάνου...".
ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΩΣ ΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟ ΧΕΙΡΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ.
JOHN GALT (1810 περ.): "[..] είδαμε όμως στα τείχη του Κάστρου ένα πολύ προχειροφτιαγμένο κομμάτι αγάλματος, που αναπαριστούσε τον Κένταυρο Χείρωνα να παίζει λύρα σε έναν από τους μαθητές του".
ΤΟ 1860 Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΡΤΣΕΛΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ : "ΦΘΙΩΤΙΣ Η ΠΡΟΣ ΝΟΤΟΝ ΤΗΣ ΟΘΡΥΟΣ" (1907), ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΔΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΩΝΑ.
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ....ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ, ΟΠΟΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ, ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Γ. ΔΕΣΠΙΝΗ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΟ ΒΗΜΑ", ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 11ο ΩΣ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.
ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΤΑ BLOGS LAMIANEWS ΚΑΙ NEO MONASTIRI NEWS ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΑΘΑΜΕ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΦΟΡΕΑ Ή ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ή ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ (ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ) ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)