Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

Δικαίωμα στη ζωή αποκτούν τα άτομα με αναπηρία

Εκδήλωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Η φύση ή οι συγκυρίες της ζωής τούς στέρησαν κάποια στιγμή το δικαίωμα στην κίνηση. Ωστόσο η «επανάσταση» στην ιατρική και στην τεχνολογία που έχει ήδη αρχίσει να συντελείται και στη χώρα μας δίνουν σε ολοένα περισσότερα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα σε μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ζωή. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή και στο Αρσάκειο Εκπαιδευτήριο Παλαιού Ψυχικού διοργανώνεται εκδήλωση αφιερωμένη στο 10% του γενικού πληθυσμού, στους αναπήρους που ζουν ανάμεσά μας, αλλά πολλές φορές- κυρίως στη χώρα μας - αδιαφορούμε για το ότι αποτελούν ίσους πολίτες με τους αρτιμελείς.
Την εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 19.30, διοργανώνει η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπό την αιγίδα του πρύτανη του πανεπιστημίου και με την ευγενική φιλοξενία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εκδήλωσης, καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Σακά, ο τόπος διεξαγωγής της έχει και συμβολικό χαρακτήρα αφού μαρτυρεί ότι από την εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει η σωστή αγωγή που θα «γεννήσει» κοινωνικώς ευαίσθητους πολίτες στο θέμα της αναπηρίας.
Η ιατρική και η τεχνολογική πρόοδος έχουν καταστήσει εφικτό τα τελευταία χρόνια το να μπορούν να «διαβαστούν» από τους ειδικούς οι πληροφορίες, τα σήματα που γεννά, επεξεργάζεται και μεταφέρει σε ολόκληρο το σώμα ο ηλεκτροχημικός υπολογιστής, που δεν είναι άλλος από τον εγκέφαλό μας. «Αυτά τα βιοσήματα είναι κυρίως ηλεκτρικές αλληλουχίες. Σήμερα μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε τέτοιασήματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουμε τηλεμετρικά με χρήση προηγμένης τεχνολογίας σε άλλο μέρος του σώματος ή του εγκεφάλου ξεπερνώντας το σημείο της βλάβης» εξηγεί ο κ. Σακάς......συνέχεια......

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 3-12-09 ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: