Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΒΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΘΡΗ


ΑΝΑΒΡΑ ΟΘΡΥΟΣ

Στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος και σε υψόμετρο 1000 μέτρων βρίσκεται το ιστορικό χωριό Ανάβρα (Γούρα). Οι 700 κάτοικοι του χωριού κτηνοτρόφοι στην πλειονότητά τους, έχουν εισοδήματα από 30 έως 100.000 Ευρώ και μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. To γεγονός αυτό οφείλεται στην ύπαρξη υποδομών οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.
Το 2006 ολοκληρώθηκε το αιολικό πάρκο το οποίο διαθέτει 20 ανεμογεννήτριες με ανάδοχο την ισπανική εταιρεία Gamesa. Το παραγόμενο ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα εισπράττει για την χρήση της γης 100.000 ευρώ ετησίως. Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων τα οποία στεγάζουν περίπου 25.000 ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το υπερσύγχρονο σφαγείο αποφέρουν αρκετά έσοδα στην κοινότητα η οποία εξασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο ζωής στους κατοίκους.
Ποσοστό ανεργίας στο 0 και μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός του χωριού τα τελευταία 15 χρόνια διπλασιάστηκε.
Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και είναι επισκέψιμο και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανάβρας, όπου κανείς μπορεί να περπατήσει στη φύση, ερχόμενος σε επαφή με πετρογέφυρα, νερόμυλους, μαντάνια και ντριστέλλες.
Προσεχώς δημοπρατείται και η δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Είναι προφανές ότι ένα ορεινό χωριό με ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύχθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: