Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ -ΥΠΑΤΗΣ

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ -ΥΠΑΤΗΣ. ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ, ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΚ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ. ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ κ. ΓΚΛΕΤΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ.


ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΠΕ.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ- Χ. ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

Χ. ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ:  
Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ 2ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡ. ΕΚΠ.ΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ

ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ – ΥΠΑΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ», Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
09:00-09:15 Συγκέντρωση στα Goody’s (διασταύρωση Ανθήλης)

09:15-09:45 Εισαγωγική ενημέρωση και εξοικείωση με τα όργανα παρατήρησης

09:45-10:15 Περιήγηση και ερμηνεία περιβάλλοντος στην περιοχή του δέλτα του Σπερχειού, εισηγητής: Χριστόπουλος Απόστολος, γεωπόνος-μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας

10:15-13:30 Χωρισμός σε ομάδες-Παρατήρηση πουλιών-Καταγραφή στοιχείων, Χριστόπουλος Απόστολος, γεωπόνος-μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Συλεούνης Στυλιανός, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης

13:30-14:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συζήτηση
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΕΧΩ ΔΥΣΛΕΞΙΑ.. ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΝΑ ΜΑΘΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΩΦΩΝ- Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑ- ΣΕΒΑΣΤΗ.


Το μάθημα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον Μ. όταν ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε τους κανόνες υπό μορφή παιχνιδιού και εύκολων τρικ… Ο Μ. είναι μαθητής της τρίτης δημοτικού,έχει δυσλεξία και δεν κάθεται εύκολα με τη μητέρα του να μελετήσει..Αντιδρά και πανικοβάλλεται στην ιδέα και μόνο του σχολείου και της εξέτασης… Όσο και αν προσπαθούσε η μητέρα του να τον καθησυχάσει,εκείνος κάθε φορά αντιδρούσε στην ιδέα της μελέτης για το σχολείο και έψαχνε διάφορες αφορμές,προκειμένου να ξεφύγει το <<βάσανο>>…
Ξεκινήσαμε λοιπόν παρέα να μαθαίνουμε τους κανόνες της γραμματικής υπό μορφή παιχνιδιού… Πήραμε κόλλες Α4,μαρκαδόρους πολύχρωμους και ξεκινήσαμε το δικό μας παιχνίδι… Ο Μ. μόνο στην ιδέα ότι θα ζωγράφιζε με τους μαρκαδόρους,είχε απίστευτη όρεξη για μάθημα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ -ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...) - ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ (ΕΕΕΕΚ ΛΑΜΙΑΣ)

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ - ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ)

ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΛΑΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΟΥΖΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΕΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΣ, ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2009.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ (ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ), ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SCRIBD.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ ΠΑΠΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ ΠΑΠΙ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ...


ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΣΕ ΚΡΑΣΙ (ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ).

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΥΠΑΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ, Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΥΠΑΤΗΣ, ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ (ΓΕΩΛΟΓΟΣ), ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΠΕ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ), ΑΝΑΠΛ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ
ΣΥΛΕΟΥΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ)
ΚΟΥΤΜΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΒΙΟΛΟΓΟΣ)
ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΓΕΩΠΟΝΟΣ)
ΚΟΥΡΑΒΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ), ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Παρατηρήσεις από τη Συμμετοχή Μαθητών με Αναπηρίες σε προγράμματα Π.Ε., του Θεόδωρου Φλωρίδη

"Παρατηρήσεις από τη Συμμετοχή Μαθητών με Αναπηρίες σε Προγράμματα Π.Ε.",
ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ, ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΕΚΠΕ
 (ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2010).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Στην εργασία παρουσιάζεται έρευνα δράσης Τμήματος Ένταξης Δημοτικού σχολείου το οποίο παρακολουθούσαν μαθητές με διάφορες μορφές αναπηριών και ειδικών μαθησιακών δυσκολιών. Στις ‘γενικές’ τάξεις του σχολείου για τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκαν προγράμματα και δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά τις οποίες η συμμετοχή και οι αντιδράσεις των μαθητών με αναπηρίες καταγράφονταν σε σχετικό ημερολόγιο. Από τις καταγραφές απαντώνται δύο κυρίως ζητήματα:
α) Ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζονται και ποιες τροποποιήσεις επιβάλλονται για την αποτελεσματικότερη εμπλοκή των μαθητών με αναπηρίες στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης; 
β) Τι παρατηρήθηκε για τη σχέση και την αποτελεσματικότητα των διδακτικών στρατηγικών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την Ειδικής Αγωγής στην καλλιέργεια περιβαλλοντικών δεξιοτήτων στους μαθητές με αναπηρίες;  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ  ΕΔΩ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εγκεφαλικό τεστ «αποκαλύπτει» τη δυσλεξία στα παιδιά — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Ένα νέο εγκεφαλικό διαγνωστικό τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πάνω από 90% ποια παιδιά με δυσλεξία θα καταφέρουν να μάθουν να διαβάζουν την επόμενη τριετία. Το επίτευγμα, που αποτελεί προϊόν έρευνας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, ανοίγει νέες προοπτικές για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της αρκετά συχνής μαθησιακής δυσκολίας. ...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
Εγκεφαλικό τεστ «αποκαλύπτει» τη δυσλεξία στα παιδιά — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΔΡΟΥ, ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Για πολλούς από εμάς, η αξία των δέντρων είναι αυτονόητη και προφανής, αν και άρρητη : δεν μπορούμε εύκολα να την προσδιορίσουμε παρά μόνο περιγραφικά, συναισθηματικά, υποκειμενικά.

Η αξία τους έχει σχέση με στιγμές που ζήσαμε στην παιδική μας ηλικία, όταν σκαρφαλώναμε σε φανταστικούς «ελέφαντες» στη διχάλα του κορμού κάποιου τεράστιου πεύκου ή όταν παίζαμε κρυφτό σε φανταστικές σπηλιές στα κενά που άφηναν οι πυράκανθοι σε κάποια πλατεία. Ή έχει σχέση με κάποια νεανική καλοκαιρινή στιγμή ύπνου κάτω απ’ τα αλμυρίκια ή ένα κρυφό φιλί στο δασωμένο περίβολο κάποιας εκκλησίας. Για πολλούς από εμάς τα δέντρα είναι κατά κάποιον τρόπο η πατρίδα μας. Και η αξία τους είναι προφανής: έχουν αυτό που λέγεται «εγγενής αξία», έχουν αξία επειδή υπάρχουν.

Όμως, όταν αλληλο-συνεννοούνται οι συνάνθρωποι μιας κοινωνίας δεν υπάρχει ταύτιση στο τι θεωρεί ο καθένας αυτονόητο. Και σίγουρα δεν υπάρχουν αυτονόητα στην οικονομία, είτε αυτή είναι ιδιωτική είτε συλλογική και δημόσια. Στον κόσμο αυτόν, τον πιο «αντικειμενικό», το πράσινο και τα δικά μας συναισθήματα είναι συχνά ένα νόμισμα μηδενικής σχεδόν αξίας, ευσχήμως και παγίως πτωχευμένο.

Σχεδόν παντού και πάντα, όταν ζυγίζονται επιλογές και παίρνονται αποφάσεις, είναι τα δέντρα που πληγώνονται. Από τις επιλογές μας για το πώς και που θα χτίσουμε το σπίτι μας, έως του πως θα σκιάσουμε το κατάστημά μας ή τι μορφή θα έχει το πάρκινγκ του. Κι από τις επιλογές των δημόσιων-συλλογικών υπηρεσιών για το πως θα είναι τα πεζοδρόμια, οι πλατείες κι οι παιδικές χαρές των πόλεων μας (π.χ. αν θα επικρατούν –όπως συνήθως κάνουν- σκληρά στοιχεία όπως τσιμέντο και πλακόστρωτα), έως τις αποφάσεις κατανομής των πόρων σε κάθε κρατικό ή δημοτικό προϋπολογισμό. Σχεδόν παντού και πάντα, όταν ζυγίζονται επιλογές και παίρνονται αποφάσεις, είναι το πράσινο που υποτιμάται.

Σίγουρα αυτή η κατάσταση οφείλεται –τουλάχιστον εν μέρει- στο γεγονός ότι δεν είχαν μετρηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί τα οφέλη από το πράσινο στην πόλη. Είναι άλλωστε μία από τις βασικές αρχές της διοίκησης πως «μπορείς να διαχειριστείς μόνο ό,τι μετράς». Ακόμα και αυτή η γνωστή και μόνιμη επωδός ότι «το πράσινο παρέχει οξυγόνο» λίγο είχε να προσφέρει στην υπεράσπιση των δέντρων, αφού –παρότι είναι αληθής και η συνεισφορά των δέντρων αξιόλογη- αφενός η συγκέντρωση του οξυγόνου στη ατμόσφαιρα είναι πολύ μεγάλη, αφετέρου η συγκέντρωσή του δεν διαφοροποιείται σημαντικά κατά τόπους και, τέλος, σχεδόν το 90% του οξυγόνου που χρησιμοποιείται στη γη αντικαθίσταται από τα φύκη στους ωκεανούς.

Όλη αυτή η ασάφεια για τα οφέλη των δέντρων έχει ξεκαθαρίσει πάρα πολύ την τελευταία 20ετία –ξεκινώντας από τις ΗΠΑ αλλά με παγκόσμιες προεκτάσεις. Κι αν δεν το ξέρουμε είναι επειδή οι εξελίξεις από την Εσπερία φτάνουν με καθυστέρηση στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως τη «σπίθα» για να διερευνηθεί το ζήτημα αυτό, την άναψε ένας ισχυρός πολιτικός, ο Richard Daley Jr., ο μακροβιότερος Δήμαρχος του Σικάγο (επί 22 χρόνια, από 24/04/1989 ως 16/05/2011). Ένας άνθρωπος – πολιτικός που αγαπούσε τα δέντρα και που δεν είχε χάσει την επαφή του με τη γη. Τόσο, που όταν κάποτε είχε ερωτηθεί σε μια συνέντευξη «τι είναι σημαντικό;» είχε απαντήσει «Τι είναι πραγματικά σημαντικό; Ένα δέντρο, ένα παιδί, λουλούδια».

Το ερώτημα που ήθελε να απαντήσει ο Daley για την πόλη του - η οποία ήταν τότε απ’ τις Η αναπαραγωγή είναι ελεύθερη εφόσον αναφέρεται η πηγή. Να αναφέρεται ως: χειρότερες στην ατμοσφαιρική ρύπανση στις ΗΠΑ - ήταν το εξής: «Είναι γεγονός πως περισσότερα δέντρα σημαίνουν καθαρότερο αέρα; Κι αν ναι, πόσο;» Για να λάβει απάντηση κατάφερε το 1991 να δεσμεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά για εφαρμοσμένη έρευνα και να εμπλέξει τους πιο κατάλληλους δασολόγους ερευνητές.

Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα το 1994, τα αποτελέσματά της ήταν συγκλονιστικά για την εποχή: αποδείχθηκε πως τα υφιστάμενα δέντρα της πόλης αφαιρούσαν κατ’ έτος από την ατμόσφαιρα 6.145 τόνους ρυπαντών (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου, όζον, σωματίδια), παρέχοντας υπηρεσίες αξίας 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα δέσμευαν 155.000 τν. διοξειδίου του άνθρακα (που είναι αέριο θερμοκηπίου).

Τη μεγαλύτερη εντύπωση μάλλον προκάλεσαν τα ενεργειακά αποτελέσματα της έρευνας, που απέδειξαν ότι μέσω της ρύθμισης της θερμοκρασίας της πόλης, τα δέντρα συνεισέφεραν σε μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για ψύξη και θέρμανση, οδηγώντας σε μείωση ως και 10% του σχετικού κόστους για κάθε κατοικία.

Η μελέτη εκείνη άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι έβλεπαν τα δέντρα, κατ’ αρχάς γιατί ανέδειξε ότι τα οφέλη τους είναι πολύ πιο ποικιλόμορφα απ’ ότι ήταν γνωστό έως τότε. Στην 20ετία που πέρασε, η σχετική έρευνα έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βάθος, αναδεικνύοντας – αλλά και ποσοτικοποιώντας– και επιπλέον οφέλη. Σήμερα, τα οφέλη που αποκομίζονται από το αστικό πράσινο και που έχουν προσδιορισθεί, μπορούν να καταταχθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:
1) Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δένδρα επηρεάζουν το κλίμα και βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως μέσω των εξής τρόπων: α) σκιάζουν τα κτίρια αλλά και δροσίζουν την ατμόσφαιρα με την διαδικασία της εξατμισοδιαπνοής, οδηγώντας σε μείωση της καλοκαιρινής κατανάλωσης και ιδιαίτερα στην αιχμή ζήτησης (μείωση χρήσης αιρκοντίσιον τις πιο ζεστές μέρες), β) μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου το χειμώνα, οδηγώντας σε μείωση της χειμωνιάτικης κατανάλωσης (για θέρμανση).
2) Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. Αφενός το συγκρατούν στον κορμό και στα φύλλα τους καθώς αναπτύσσονται, αφετέρου τα δένδρα που βρίσκονται κοντά σε κτίρια μειώνουν τις ανάγκες του κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη και επομένως μειώνονται οι εκπομπές αερίων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας.
3) Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με διάφορους τρόπους: α) απορροφούν αέριους ρύπους (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου), β) συγκρατούν μικρο-σωματίδια (π.χ. σκόνη, γύρη, καπνό), γ) ελευθερώνουν οξυγόνο, δ) μειώνουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια το επίπεδο του παραγόμενου όζοντος, ε) μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια την εκπομπή αέριων ρύπων όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν αλλά και VOCs (πτητικές οργανικές ενώσεις).
4) Μείωση της απορροής των νερών της βροχής (ομβρίων υδάτων), που στις πόλεις αποτελεί βασικό παράγοντα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και που η διαχείρισή τους (αποχετεύσεις, κλπ) είναι πολύ ακριβή. Τα δένδρα μειώνουν την απορροή των ομβρίων με διάφορους τρόπους: α) τα φύλλα και τα κλαδιά αναχαιτίζουν την βροχή, και επομένως μειώνουν τον όγκο της απορροής και καθυστερούν την εκδήλωση της αιχμής της, β) οι ρίζες συγκρατούν το νερό στο υπέδαφος μειώνοντας την ροή στην επιφάνεια, γ) τα δένδρα μειώνουν την διάβρωση του εδάφους.
5) Τεχνικά, μηχανικά και συγκοινωνιακά οφέλη. Τέτοια είναι π.χ. τα εξής: α) βελτίωση συνθηκών και διάρκειας ζωής πεζοδρομίων και δρόμων, αφού η σκίαση ενός δρόμου έστω και κατά το 1/5 της έκτασής του, οδηγεί σε τέτοια βελτίωση των μηχανικών συνθηκών ώστε σε βάθος χρόνου 30 ετών να προκύπτει εξοικονόμηση πόρων κατά 60% για τη συντήρηση του δρόμου, β) έλεγχος θορύβου κατά αρκετά decibel με τη χρήση δενδροστοιχιών και φυτοφρακτών, γ) έλεγχος κυκλοφορίας, π.χ. χρήση για κατεύθυνση και ασφάλεια πεζών, νησίδες ασφαλείας, μείωση οπτικής ενόχλησης από τα φώτα της αντίθετης λωρίδας, κλπ.
6) Αισθητικά, κοινωνικά και άλλα οικονομικά οφέλη. Αποτελέσματα σχετικών ερευνών τοπικά έχουν δείξει τα εξής που μπορούν να αναφερθούν ως παραδείγματα: α) αύξηση της αξίας της γης και της ιδιοκτησίας, καθώς κατά τεκμήριο ο αγοραστής είναι πρόθυμος να πληρώσει περισσότερα προκειμένου να αγοράσει μια ιδιοκτησία σε δενδρόφυτη περιοχή παρά σε μια χωρίς καθόλου ή με ελάχιστα δένδρα, ενώ στις ΗΠΑ έχει διαπιστωθεί ότι κάθε μεγάλο δέντρο στην αυλή ενός σπιτιού μπορεί να αυξάνει την αξία της ιδιοκτησίας κατά 1%, β) βελτίωση της επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι σε δενδρόφυτες εμπορικές ζώνες οι καταναλωτές αναφέρουν συχνότερες επισκέψεις, συχνότερη κατανάλωση και διαθεσιμότητα να πληρώσουν περισσότερο για πάρκινγκ αλλά και για προϊόντα, γ) υγιείς κοινότητες, δεδομένου ότι σε δενδρόφυτες γειτονιές αναφέρονται χαμηλότερα επίπεδα ενδο-οικογενειακής βίας, μειωμένο στρες, ταχύτερη ανάρρωση, κλπ.

Για τις δημοτικές αρχές –αλλά και για εμάς– η πιο σημαντική συνεισφορά όλης αυτής της έρευνας ήταν η ακριβής ποσοτικοποίηση σε χρήματα του κάθε οφέλους, για πολλές τυπικές (από πλευράς κλίματος) πόλεις των ΗΠΑ και για 3-4 τυπικά δέντρα της κάθε πόλης. Οι ποσοτικοποιήσεις προκύπτουν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, υπολογίζοντας τα έξοδα για αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να κάνουμε αν δεν υπήρχε το πράσινο, κ.ά. Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά για το πόσο κερδοφόρα είναι τα δέντρα για τις πόλεις:
- Σε μία πόλη με κλίμα που μοιάζει με αυτό του Περιστερίου και της Σπάρτης (Modesto, San Joaquin Valley, California), υπολόγισαν ότι ένα μεγάλο πλατάνι (> 15 μέτρα ύψος) τη 10η χρονιά της ζωής του, προσφέρει καθαρό οικονομικό κέρδος για την πόλη (δηλαδή αφού αφαιρέσουμε και το κόστος κανονικής συντήρησης, αποκομιδής κλαδευμάτων και επιδιόρθωσης σκληρών υποδομών) περίπου 35 € (53 $) Το δέντρο αυτό, 40 χρόνια μετά τη φύτευσή του, έχει προσφέρει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, καθαρό οικονομικό κέρδος στην πόλη περίπου 32 € (48 $). Μάλιστα, η σχέση Ωφέλειας/Κόστους για ένα μεγάλο πλατάνι στο Modesto υπολογίστηκε πως είναι τεράστια, δηλαδή ότι για κάθε 1 € που επενδύει ο Δήμος, λαμβάνει οφέλη αξίας 24,3 €.
- Σε μία πόλη με πιο υγρό Μεσογειακό κλίμα (Berkeley, Northern California Coast), υπολόγισαν ότι ένα μεγάλο πεύκο (> 15 μέτρα ύψος), 40 χρόνια μετά τη φύτευσή του, έχει προσφέρει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, καθαρό οικονομικό κέρδος για την πόλη (δηλαδή αφού αφαιρέσουμε και το κόστος κανονικής συντήρησης, αποκομιδής κλαδευμάτων και επιδιόρθωσης σκληρών υποδομών) περίπου 97 € (146 $).

Σιγά – σιγά, οι ερευνητικές αυτές μέθοδοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στις χώρες της Μεσογείου. Έτσι:
- Στο Δ. Περιστερίου Αττικής υπολογίστηκε ότι π.χ. το ετήσιο οικονομικό όφελος από μια Κουκουναριά σε δημόσιο χώρο μπορεί να είναι 12,01 € από εξοικονόμηση ενέργειας, 12,33 € από βελτίωση της ποιότητας του αέρα, κλπ.
- Στην πόλη της Λισαβόνας (Πορτογαλία) υπολογίστηκε ότι π.χ. το ετήσιο οικονομικό όφελος από μια Μελικουκιά (Celtis australis, δέντρο που συναντάμε και σε δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης) μπορεί να είναι ως 46 € (69 $) από τη μείωση της απορροής των ομβρίων υδάτων, κλπ.
Αν και δεν συνιστάται η χρήση των παραπάνω ποσών ως απόλυτες τιμές και σε κάθε περίπτωση, για να υπολογίζονται οι ωφέλειες από το κάθε δένδρο, τα μεγέθη είναι τέτοια που έλαβαν την αρμόζουσα προσοχή από δημοτικούς άρχοντες, πολίτες (εφόσον ένα δημόσιο δέντρο προσφέρει οφέλη σε όλους), πολεοδόμους, κλπ.

Αυτές που έχουν αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο έως τώρα, είναι οι εταιρείες που παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι η σκίαση των σπιτιών με δέντρα είναι μακροπρόθεσμα πιο προσοδοφόρα από την παροχή ρεύματος, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού. Ήδη από το 1989, η εταιρεία SMUD που παρέχει ρεύμα στο Sacramento της Καλιφόρνια, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε συνεργασία με το μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα Sacramento Tree Foundation. Το πρόγραμμα δίνει δωρεάν δέντρα, αξιοποιεί εκπαιδευμένους εθελοντές και παρέχει επιτόπιες συμβουλές μέσω δασολόγων για τη θέση φύτευσης, το είδος που θα φυτευθεί, τον τρόπο συντήρησης, κλπ. Ο σκοπός είναι τα δέντρα να δίνουν συνολικά τα μεγαλύτερα καθαρά οικονομικά οφέλη από την πλευρά της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ιδέα αυτή βρήκε πολλούς μιμητές -άλλες εταιρείες παροχής ρεύματος- και μάλιστα πολύ πρόσφατα, στις 1 Ιουνίου, κατατέθηκε στο Κογκρέσο πρόταση νόμου για την επιδότηση των εταιρειών για να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Αποδεικνύεται δηλαδή πλέον ότι τα δέντρα, το πράσινο στην πόλη, είναι μία Πράσινη Υποδομή, υπερπολύτιμη και κακώς υποτιμημένη. Μια υποδομή μακριάς πνοής, που αποδίδει σε ορίζοντα δεκαετιών. Όπως λέει και μια αμερικανική παροιμία: «η καλύτερη ημέρα να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια, η δεύτερη καλύτερη ημέρα είναι σήμερα».

Είχε, λοιπόν, απόλυτο δίκιο ο Λόρδος Orrery όταν έγραφε το 1749 πως «τα δέντρα είναι τα καλύτερα μνημεία που μπορεί ο άνθρωπος να υψώσει για να τον θυμούνται: διότι τον επαινούν χωρίς να τον κολακεύουν και γιατί είναι ευλογία για τα παιδιά που είναι ακόμα αγέννητα».

Μιχάλης Αναστασιάδης
Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης, Εργασία: Δ. Σπάρτης. Μέλος Συντ. Επιτρ. Θ.Ο. «Γεωργία - Τρόφιμα» των Οικολόγων-Πράσινων, Ιδρ. Μέλος «Γεωπόνοι του Κόσμου».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ευεξία & Διατροφή, τ. 50, 7ος-8ος 2011

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ" (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Θ. ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ 5-8-07)


Ο «εισβολέας Γερμανός» απειλή για τους αγρότες
 Παράσιτο και δηλητηριώδες φυτό εξαπλώνεται και καταστρέφει τις καλλιέργειες


Του Θαναση Τσιγγανα

Διαστάσεις εθνικής απειλής για τις καλλιέργειες κάθε είδους τείνει να προσλάβει ένα φυτό, παράσιτο και δηλητηριώδης «εισβολέας» από την Νότιο Αμερική στην ελληνική γη. Εκανε την εμφάνισή του στο έδαφος της Θεσσαλονίκης πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα εντοπίζεται σε δεκάδες περιοχές της χώρας ακόμη και στην Κρήτη.
Το όνομα αυτού «Γερμανός», μια ονομασία την οποία πήρε από σειρά... διαβολικών συμπτώσεων, καθώς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης παρατήρησαν για πρώτη φορά τον εισβολέα την περίοδο της Κατοχής και το αποκάλεσαν «Γερμανό» νομίζοντας ότι τα γερμανικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για την εισαγωγή και την εξάπλωσή του.


Η επιστημονική του ονομασία είναι Solanum elaeagnifolium και ως χώρες προέλευσής του θεωρούνται οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και οι νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ. Από εκεί έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές ως αλλόχθον φυτό, ακολουθώντας τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του με ακούσιο τρόπο εισβάλλοντας σε όλες τις ηπείρους.
Στην Ελλάδα από τότε που εισέβαλλε βρήκε πρόσφορο έδαφος, εγκλιματίστηκε και καταλαμβάνει εκτάσεις που αποκαλύπτονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων, σε καλλιεργημένα και ακαλλιέργητα χωράφια κι αποτελεί πλέον το πιο διαδεδομένο ζιζάνιο.
................................................................................................................................................................


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" , ΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ (φ.  5-8-2007), ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/08/2007_236606

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΕΩΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ -ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
17.00-17.30: Προσέλευση- Εγγραφές
17.30-17.40: Χαιρετισμοί
17.40-17.50: «Τα Εθνικά θεματικά δίκτυαμοχλός εκπαίδευσης και δράσης στα πλαίσια της αειφορικής ανάπτυξης», Ξυλόκοτα Αναστασία, τμηματάρχης ΣΕΠΕΔ τμήμα Β, μέλος του συντονιστικού του δικτύου
17.50-18.15: « Εθνικό δίκτυο «Γεωμυθολογικά μονοπάτια»: Μοχλός για την αειφορία. Δράσεις του δικτύου. Μαρκατσέλης Ευάγγελος, πρόεδρος του δικτύου-υπεύθυνος ΚΠΕ Στυλίδας, Σταυρόπουλος Γιώργος μέλος του Συντονιστικού του δικτύου- μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας.
18.15-18.25: «Το μονοπάτι των Φαρμακίδων», Συλεούνης Στυλιανός-υπεύθυνος ΚΠΕ Υπάτης.
18.25-18-35: «Τα Γεωμυθολογικά μονοπάτια στη Φωκίδα» Πανάγου Θανάσης- αν. υπεύθυνος ΚΠΕ Άμφισσας, Καραβέντζας Θωμάς- μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Άμφισσας.
18.35-18.45: «Τα Γεωμυθολογικά μονοπάτια στην Αργολίδα», Βλάχου Ειρήνη υπεύθυνη ΚΠΕ Νέας Κίου.
18.45-19.00 Διάλειμμα-Καφές
19.00-19. 30 « Μορφολογικές μεταβολές στα περιθώρια της λεκάνης του Σπερχειού. Οι περιπτώσεις των αρχαιολογικών χώρων των Θερμοπυλών και της Αγίας Παρασκευής». Βουβαλίδης Κωνσταντίνος, επίκουρος καθηγητής τμήματος Γεωλογίας, τομέας Φυσικής και περιβαλλοντικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
19.30-20.00. «Απολιθώματα: Ένα ανοιχτό παράθυρο στοπαρελθόν της γης». Συρίδης Γεώργιος, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Γεωλογίας – τομέας Παλαιοντολογίας- Παλαιοπεριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
.20.00-20.30 « Ο λόγος, ο μύθος και η Γαία.….. Γεωμυθολογία, μια επιστήμη γεννιέται». Μπαντέκας Ιωάννης drs Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών
20.30-21.30 Ερωτήσεις- Συζήτηση
21.30: Δείπνο

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Λιχαδονήσια
09.00 αναχώρηση από Ράχες για Λιχαδονήσια (με σκαφος)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ :
9.30-11.15:
Ο μύθος της Ασπαλίδος Αρτεμίδος: Μύθος-σκέψη και τραγωδία.
Τράντας Γιάννης-σκηνοθέτης-ηθοποιός-μουσουργός, Μπαϊκούσης Σπυρίδων, εκπαιδευτικός-αρχαιολόγος.
11.15-11.30 Διάλειμμα-Καφές
11.30-13.30 Εργασία σε ομάδες:
Α) Τεκτονική- Ηφαιστειότητα-Γεωμορφολογικό ανάγλυφο του νησιού. Βουβαλίδης Κωνσταντίνος, Συρίδης Γεώργιος, Παπαγεωργίου Μαρίνα-αν.υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας.
Β) Βιοτικοί και Αβιοτικοί παράγοντες σε ένα ηφαιστειακό νησί-
Χρήση πυξίδας και αναγνώριση βυθού ενός ηφαιστειακού περιβάλλοντος. Μπαντέκας Ιωάννης, Μαρκατσέλης Ευάγγελος, Αγγελής Κωνσταντίνος, μέλος Π.Ο ΚΠΕ Στυλίδας, Ψύχας Παναγιώτης, εκπαιδευτικός.
13.30-16.00 ΓΕΥΜΑ
16.00-19.00.
Διήγηση τοπικών μύθων. Δραματουργική ανάλυση μύθων. Εργασία σε ομάδες. Τράντας Γιάννης, Μπαϊκούσης Σπυρίδων.
19.00-20.30 Γενικά συμπεράσματα. Χρήση των μύθωνστην εκπαιδευτική διαδικασία, Τράντας Γιάννης, Μπαϊκούσης Σπυρίδων.
20.30: Αναχώρηση με σκάφος για Ράχες.
21.30 Δείπνο

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
9.00 Αναχώρηση από Ράχες και μετάβαση στον ευρύτερο χώρο των Θερμοπυλών.
9.30-13.00 ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΔΙΟΥ
Α) Επίσκεψη στο καινοτομικό κέντρο ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών. Ταξίδι στο ιστορικό και προϊστορικό παρελθόν.
Β) Εργασία πεδίου στα μορφολογικά περάσματα των Θερμοπυλών:
1) Ανατολική πύλη- λόφος Μελαμπύγου.
2) Κεντρική Πύλη- πεδίο μάχης Θερμοπυλών-Θερμές πηγές-μύθος Ηρακλή,
3) Δυτική πύλη. Θερμές πηγές Δαμάστας (Ψωρόθερμα).Με την καθοδήγηση των: Βουβαλίδη, Συρίδη, Μπαντέκα, Μαρκατσέλη.
13.00-14.00 Συμπεράσματα- παραλαβή βεβαιώσεων
14.00: ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΓΕΥΜΑ
15.00 ΛΗΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΝΑ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ, ΣΤΟ 4ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΙΛΙΟΥ ΑΧΤΙΔΕΣ" , ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΤΥΛΙΔΑ:

"ΣΤΙΣ 27 ΜΑΪΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΙΣΑΝ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΓΚΛΕΤΣΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "ΧΑΡΩΠΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΩ" ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΑΓΩΤΑ, ΧΥΜΟΙ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΨΟΓΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΝ ΚΙ ΕΦΥΓΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΑ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΤΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΑΣΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ". ΜΕ ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ Σ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ.
ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ. ΠΑΡΟΛ' ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ, Ο ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΜΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΌΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ. Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΙΧΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Σ' ΑΥΤΟΥΣ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ, ΠΡΟΘΥΜΙΑ, ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ!!!!"

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ SPECIAL OLYMPICS 2011- Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Η φλόγα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που φέτος θα διεξαχθούν στην Αθήνα, πέρασε πριν λίγες ώρες  από Λαμία και Στυλίδα (φωτο από την υποδοχή στη Λαμία)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ!

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

in.gr - «Αυθόρμητες» μεταλλάξεις ενοχοποιούνται για τον αυτισμό - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία


Ουάσινγκτον
Οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, ένα ιατρικό μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, οφείλονται σε πολυάριθμες γονιδιακές μεταλλάξεις που δεν κληρονομούνται από τους γονείς, αλλά εμφανίζονται αυθόρμητα στους πάσχοντες με μάλλον τυχαίο τρόπο.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τρεις μελέτες που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron. Δυστυχώς, τα ευρήματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν την ανησυχία γιατρών και γονιών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα φάρμακο που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις -οι αυθόρμητες μεταλλάξεις είναι εκατοντάδες και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Ο όρος «διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού» καλύπτει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, των οποίων η σοβαρότητα διαφέρει. Σε γενικές γραμμές, τα αυτιστικά παιδιά έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, και συχνά μένουν προσκολλημένα σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Επιδημιολογικές μελέτες είχαν δείξει ότι ο αυτισμός είναι κληρονομήσιμος έως και κατά 90%. Παρόλα αυτά, οι νευροεπιστήμονες απέτυχαν να εντοπίσουν γονίδια που εμπλέκονται με τη διαταραχή στο σύνολο των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

in.gr - «Αυθόρμητες» μεταλλάξεις ενοχοποιούνται για τον αυτισμό - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ



ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ "ΜΑΘΗΜΑ" ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  -ΤΑ ΒΟΛΙΩΤΑΚΙΑ- ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΠΕ.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ...

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ, ΜΕ ΧΑΡΑ ΞΑΝΑΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ. 
ΜΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ, ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΩΡΟ:

ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΧΗΜΟΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΚΕΙ. ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ 3D.


Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Λαμίας και η καθηγήτριά τους Σουζάνα Αθανασιάδου  παρουσιάζουν την εργασία τους  με θέμα : "Ένα αλλιώτικο ταξίδι με το τρένο", στην ημερίδα του ΚΠΕ Στυλίδας (18-5)

Έργα των μαθητών του ΕΕΕΕΚ  Λαμίας, με θέμα του τρένο, που εκτέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Σιδηροδρομικών Κωσταλεξίου, στα πλαίσια της ημερίδας του ΚΠΕ Στυλίδας (18-5)

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ: ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑΛΕΞΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2011 
(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ)

Το ΚΠΕ Στυλίδας και οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας συνδιοργανώνουμε ημερίδα με θέμα: «Τρένο και Περιβάλλον- Το Μουσείο Σιδηροδρομικών Κωσταλεξίου». Ηημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στο 12οΔημοτικό Σχολείο Λαμίας και στο Μουσείο Σιδηροδρομικών Κωσταλεξίου.
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύτερο κοινό της περιοχής. Για τη μεταφορά στο Κωσταλέξι έχει μισθωθεί λεωφορείο.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

18.00-18.30: Εγγραφές – Χαιρετισμοί

18.30-19.00: Ο σιδηρόδρομος ως σύστημα μεταφοράς και η σχέση του με το περιβάλλονΧρίστος Πυργίδης (Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ)

19.00-19.15Μια ιστορία με σιδηροτροχιές (το τρένο στη Φθιώτιδα)Γιώργος Αναγνώστου (δάσκαλος, 7ο Δ.Σ. Λαμίας, πρώην μέλος του ΚΠΕ Στυλίδας)

19.15-19.25Ένα αλλιώτικο ταξίδι με το τρένο, Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπ/σης που εκπονήθηκε από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΛαμίαςΝικολάου Νικόλαος, Λέβας Χρήστος, Τζιακώστα Ελένη (μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λαμίας)

19.25-19.35: Ειδική Αγωγή και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση : Δικαίωμα στη Γνώση -Δικαίωμα στη Ζωή, Σουζάνα Αθανασιάδου (καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής ΕΕΕΕΚ Λαμίας)

19.35-19.45: Παρουσίαση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού: «Η ανάπτυξη των Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα», Ελένη Μπενιάτα (Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70- Β’ Περιφέρειας Φθιώτιδας)



19.45-19.50: Μουσείο Σιδηροδρομικών, Λαογραφικό Μουσείο και Τοπόραμα της Κοιλάδας του Σπερχειού: ένα τρίπτυχο χώρων που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί στο Κωσταλέξι και να συνδυάσει στην εκπόνηση καινοτόμων προγραμμάτων, Γιώργος Σταυρόπουλος (εκπ/κός, μέλος Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας) και Βασιλική Στοφόρου, (υπεύθυνη Π.Ε. Β/θμιας Φθ/δας)


20.00 – 21.30: Αναχώρηση με λεωφορείο για το Κωσταλέξι –επίσκεψη στο Μουσείο Τρένου (εισήγηση- ξενάγηση από τον δημιουργό του Μουσείου Δημήτρη Κανατά)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

in.gr - Ειδικό μονοπάτι για άτομα με προβλήματα όρασης εγκαινιάστηκε στη Βραυρώνα

Μία ξεχωριστή περιήγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης προσφέρει το πρώτο ειδικό μονοπάτι στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε στη Βραυρώνα, περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία.

Η ιδιαίτερη αυτή διαδρομή, μήκους 500 μέτρων, ξεκινά από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασινό, προσφέροντας στους περιηγητές μία εκπαιδευτική αλλά και άκρως αναζωογονητική εμπειρία στη φύση.

Το μονοπάτι είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης, περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ανάγλυφα σχεδιασμένες, ανά θεματική ενότητα («υγρότοπος», «υγρολίβαδα», «καλλιέργειες - θαμνώνες»), καθώς και σύστημα προσανατολισμού.

Επίσης, περιλαμβάνει ηχο-ακουστικό σύστημα, ώστε ο επισκέπτης να ακούει τους χαρακτηριστικούς ήχους των πουλιών του υγροτόπου. Συμβατό για όλους τους επισκέπτες και εξαιρετικά ενδιαφέρον και για παιδιά, το μονοπάτι είναι ανοιχτό καθημερινά, προσφέροντας μία μοναδική περιήγηση στη φύση....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

in.gr - Ειδικό μονοπάτι για άτομα με προβλήματα όρασης εγκαινιάστηκε στη Βραυρώνα - Ειδήσεις - Πολιτισμός


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ (ΟΔΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ 9-11)

 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
17.15-18.00: Προσέλευση-Παραλαβή Φακέλων - Χαιρετισμοί
18.00-19.30: «Περιβαλλοντικά θέματα και επιπτώσεις στην υγεία», Σταμάτη –
Νικολοπούλου Πολυξένη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ε.Κ.Π.Α. στην Ιατρική σχολή στο αντικείμενο Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομική.
19.30-19.45: Διάλειμμα
19.45-20.45: Εργαστήριο: «Σχεδιασμός σχολικού προγράμματος Π.Ε. με θέμα το δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον», Σταμάτη – Νικολοπούλου Πολυξένη.
20.45-21.00: Συζήτηση
21.00: Λήξη

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εγκεφαλική πρωτεΐνη «κρύβεται» πίσω από τον αυτισμό (ΠΗΓΗ:in.gr)

Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι μια πρωτεΐνη προκαλεί διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αναστέλλοντας την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν ποντίκια με αυτισμό, τροποποιώντας ένα γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης Shank3.
Τα πειραματόζωα παρουσίασαν κοινωνικά προβλήματα και επαναληπτική συμπεριφορά, κλασσικά συμπτώματα του αυτισμού και των σχετικών με αυτόν διαταραχών.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, δημιουργεί ελπίδες για την δημιουργία των πρώτων αποτελεσματικών φαρμάκων.
Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή, που ανάλογα την σοβαρότητα της έκφανσής του, επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών και των ενηλίκων πασχόντων να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν σε κοινωνικό επίπεδο.
Ενώ έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό, ο ακριβής συνδυασμός των γενετικών, βιοχημικών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων που συντελούν στον αυτισμό, παραμένει άγνωστος.
Κάθε ασθενής μπορεί να είναι φορέας μιας ή μερικών εκ των γενετικών μεταλλάξεων, και αυτό καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαταραχής.
Η πρωτεΐνη Shank3 εντοπίζεται στις συνάψεις, τις ενώσεις που σχηματίσουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους.....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ in.gr

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

1ο ΚΑΙ 2ο ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΑΜΙΑΣ- ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΑΜΙΑΣ- ΤΟ ΝΕΡΟ

Σημ. ΚΠΕ Στυλίδας: Τα προβλήματα στην μη εμφάνιση κάποιων γραμμάτων, όπως το π, οφείλονται στο Scribd και όχι στην ίδια την εργασία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

TA NEA On-line - Ροµπότ - φίλος για αυτιστικά παιδιά


Η Ιντεν Σαβτσένκο αναπηδούσε όταν τα άλλα κοριτσάκια έπιαναν το χέρι της και τεντωνόταν όταν την αγκάλιαζαν. Φέτος το 4χρονο αυτιστικό κοριτσάκι άρχισε να παίζει µ’ ένα ροµπότ, το οποίο της µαθαίνει τα συναισθήµατα και τη φυσική επαφή. Και τώρα αγκαλιάζει τους πάντες. «Είναι πολύ πιο εκδηλωτική µε τις φίλες της, µάλιστα µερικές φορές τις αγκαλιάζει εκείνη πρώτη», λέει ηµητέρ ατης Ιντεν, η Κλερ Σαβτσένκο. 

Το κορίτσι πηγαίνεισ’ ένα νηπιαγωγείο για αυτιστικά παιδιά στο Στίβενεϊτζ,βόρεια τουΛονδίνου, όπου ερευνητές φέρνουνµία φορά την εβδοµάδα ένα ροµπότ που µοιάζει µε άνθρωπο και έχει το µέγεθος µικρού παιδιού. Υπό την παρακολούθηση των ερευνητών, τα παιδιά, τα οποία πάσχουν από ήπιας µέχρι σοβαρής µορφής αυτισµό, παίζουν ώς και 10 λεπτά µε το ροµπότ, το οποίο έναςεπιστήµονας ελέγχει µε τηλεχειρισµό. 


ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ονοµάζεται Κάσπαρ και είναι προγραµµατισµένο να χαµογελάει, να συνοφρυώνεται, να γελάει, ναανοιγοκλείνειτα µάτια και να κουνάει τα χέρια. Εχειπυκνά µαύρα µαλλιά, φοράει καπέλο του µπέιζµπολ και κάλτσες µε κόκκινες ρίγες, ενώ από τον λαιµό του εξέχουν λίγα καλώδια. Κατασκευάστηκε απόεπιστήµονες στο Πανεπιστήµιο του Χέρτφορντσαϊρ και κόστισε περίπου 1.300 στερλίνες (1.500 ευρώ). 


Υπάρχουν αρκετές εκδοχές του Κάσπαρ, περιλαµβανοµένης µιας που είναι αρκετά τελειοποιηµένη ώστε να παίζει µετο Wii τηςNintendo. Το ροµπότ βρίσκεται ακόµη στο πειραµατικό στάδιοκαι οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποιαµέρα θακαταστεί δυνατή η µαζική παραγωγή του και θα πωλείται για λίγες µόνο εκατοντάδες δολάρια. ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ", ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

TA NEA On-line - Ροµπότ - φίλος για αυτιστικά παιδιά

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2-3 ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ



Το ΚΠΕ Στυλίδας στα πλαίσια των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στην πράξη: «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ», διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς: η περίπτωση της φυλής των Καλάς, στον Ινδικό Καύκασο, απογόνων της στρατιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Κύριος ομιλητής: Θανάσης Λερούνης, εκπαιδευτικός, ιδρυτής ελληνικών σχολείων στις κοινότητες των Καλάςπρόεδρος των Ελλήνων εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σαμαράς στην πλατεία Διάκου, την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 19.00-20.30

Η ημερίδα απευθύνεται στο κοινό της περιοχής και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ




ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ Ε.Α. ΠΑΤΡΩΝ. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ, ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΑ  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ. 

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΙ ΕΓΩ..."

ΤΟ ΚΠΕ ΚΑΠΡΕΝΗΣΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ, ΣΗΜΕΡΑ 16-2,  ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:"ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΙ ΕΓΩ...".
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

17.30-18.00  ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ -ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΑΚΕΛΩΝ -ΚΑΦΕΣ
18.00-18.10  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
18.10-18.25  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΕΔΔΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
18.25-18.40  ΠΡΟΒΟΛΗ POWER POINT ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟ Α.Υ. Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
18.40-19.20  ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΙ ΕΓΩ...., ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΛΑΠΑΝΤΖΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 13ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
19.20-19.35  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ", ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ο. ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΔΑΣΚΑΛΟ 7ου ΔΣ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
20.00  19.35-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΕΕΕΕΚ ΒΟΛΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΡΟΧΤΕΣ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΡΑΓΡΑΜΜΑ "ΕΛΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ".  ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΥΛΙΔΑΣ (ELISTY). ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΛΙΕΣ...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

     ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ)  ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ:

Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο αναπτύχθηκαν πρότυπες υπερμεσικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο περιβάλλον του λογισμικού «LT125DP» και θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού». Χαρακτηριστικά αυτών των εφαρμογών είναι ο υψηλός βαθμός διαδραστικότητας, η παραμετροποίησή τους, η διαβάθμισή τους όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού τους από τους χρήστες εκπαιδευτικούς.


Το έργο υλοποιήθηκε σε συνέργεια με το έργο «Ευ-δομή» (επίσης έργο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), ένα εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα, όπου οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με τη χρήση λογισμικού αναπτύσσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και δημιουργούν εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό (σε ψηφιακή ή και έντυπη μορφή), με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού».
 
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ





Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΟ (ΤΟΥ Γ. ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΝΕΑ 20-1-11)

Ας πάει και το παλιάμπελο, του Γιώργου Λακόπουλου

Ξαφνικά ο χρόνος γύρισε πίσω στη Βουλή των Ελλήνων. Στους διαξιφισµούς για το νοµοσχέδιο που δυσχεραίνει τη δόµηση στις περιοχές του ∆ικτύου Natura,το επιχείρηµα όσων το καταπολεµούν είναι ότι «παρεµποδίζει την ανάπτυξη». Το έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της ίδιας Βουλής στις πρώτες µεταπολεµικές – µετεµφυλιακές αν θέλετε – δεκαετίες, θα ακούσει τα ίδια επιχειρήµατα.Στο όνοµα της ανάπτυξης καταστράφηκαν ταυτόχρονα η ελληνικήύπαιθρος, οι ελληνικές πόλεις καιτο νησιωτικό σύµπλεγµα, όπως έχει περιγράψει εύστοχα ο Νίκος Σηφουνάκης στα βιβλία του.
Για την ανάπτυξη το κράτος χωροθετούσε εργοστάσιο λιπασµάτων δέκα λεπτά από την Οµόνοια και ναυπηγεία στο στόµιο του Σαρωνικού. Στον βωµό της ανάπτυξης κατεδάφιζαν οι εργολάβοι τα πιο όµορφα νεοκλασικά της Αθήνας για να σηκώνουν πολυκατοικίες. Η ανάπτυξη ήταν η κινητήριος δύναµη της αντιπαροχής που άφησε τις πόλεις χωρίς πράσινο, πεζοδρόµια και χώρους κοινής χρήσης. Χάριν της ανάπτυξης ξήλωσαν στα χωριά τα καλντερίµια και έριξαν άσφαλτο, άλλαξαν τις πέτρινες στέγες µε… ελενίτ, έβαλαν τις µπουλντόζες και ισοπέδωσαν οικισµούς και ταυτόχρονα την ιστορική µνήµη.
Ανάπτυξη πουλούσαν όσοι στοίβαζαν ανθρώπους σε ηµιυπόγεια και σοφίτες και έκαναν το επάγγελµα του θυρωρού όραµα για τον µέσο επαρχιώτη.
Ανάπτυξη έκαναν όσοι δηλητηρίασαν τα ποτάµια και τις λίµνες µε απόβλητα.
Επίδειξη αναπτυξιακής ταχύτητας ήταν η ρύπανση των ακτών, τα κακόγουστα κτίσµατα πάνω στο κύµα, η εξόντωση των τοπικών καλλιεργειών και τα λοιπά ανοσιουργήµατα, µε την υπόθαλψη της άναρχης δόµησης και των αυθαιρέτων.
Μήπως ήταν ανάπτυξη η ανελέητη αλλοίωση του χαρακτήρα των νησιών χάριν του τουρισµού, µε δηµόσιο µάλιστα χρήµα: από τα θαλασσοδάνεια των µεγαλοξενοδόχων µέχρι τα «ρουµς του λετ» της δεκαετίας του 1980; Ως ανάπτυξη δεν πανηγυρίστηκε ότι ένας πρωθυπουργός ανέλαβε αυτοπροσώπως να ξηλώσει τις γραµµές του τραµ στην Αθήνα; Θρίαµβος της ανάπτυξης δεν ήταν η αποµόνωση του Στέφανου Μάνου, η εκδίωξη του Αντώνη Τρίτση και τώρα η απειλή λιντσαρίσµατος της Τίνας Μπιρµπίλη;
Γυρίζουµε λοιπόν στις εποχές όπου καταστρέφαµε το ελληνικό περιβάλλον για να αναπτυχθούµε! Το µικροσυµφέροντα ψιµυθιώνονται πάλι αναπτυξιακά, για να καταστρέψουν ό,τι απέµεινε. Αλλωστε, σύµφωνα µε τον νόµο του Μερφι: «Τίποτε δεν είναι τόσο κακό ώστε να µην µπορεί να γίνει χειρότερο».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ",φ. της 20-1-2011.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η Λαμία πριν την "ανάπτυξη"

Η Λαμία μετά την πρώτη φάση "ανάπτυξης" - αναμένεται η δεύτερη!